Vyhazujete až příliš často zkažené nebo prošlé potraviny? Může za tím stát jak špatné plánování nákupů, tak nevhodné skladování. Abyste omezili plýtvání na maximum, věnujte jedno odpoledne revizi lednice a domácí spíže. Díky správnému uspořádání získáte lepší přehled o uskladněných potravinách, které tak neskončí zbytečně v koši.
Jak na lednici
V lednici je teplota nejnižší ve spodní části, kde najdeme přihrádky na ovoce a zeleninu. Díky větracím otvorům v šuplících vydrží delší dobu čerstvé, nicméně nesmíme je zapomínat průběžně kontrolovat. Do boxů dáváme ovoce a zeleninu bez plastových obalů a neumyté, vydrží díky tomu déle. A co do lednice rozhodně nepatří? Brambory, cibule, česnek, ale i rajčata – těm bude lépe ve spíži. Pokud je to možné, nedávejte do lednice ani exotické ovoce jako mango či banány, v nízkých teplotách totiž rychle ztrácí chuť.
V lednici se snažte vyhradit jednotlivé police konkrétním typům potravin. Na spodní, kde je chladněji, ukládejte odděleně maso a masné výrobky, samostatnou polici vyhraďte mléčným produktům a sýrům. Na nejvyšší přihrádku, kde je nejtepleji, pak patří jídla určená k rychlé spotřebě.
Stop chaosu
Abyste neztratili přehled, využívejte v lednici k ukládání potravin organizéry a krabičky či dózy na potraviny. Pomohou vám lépe se v obsahu lednice zorientovat a zamezí „zapadlým“ a zapomenutým potravinám kdesi v jejích útrobách.
Potraviny se naučte dělit i podle trvanlivosti – jogurt s krátkou dobou spotřeby umístěte tak, aby byl „na očích“, zatímco hořčice může na příležitostné využití čekat v zadních pozicích. Vpředu ponechejte také načatá a otevřená balení. „Velmi často v koši končí zbytky ovoce zeleniny, které nestihneme spotřebovat, čtvrtky zelí, rozkrojené citrony a podobně. K jejich uložení můžeme využít voskové ubrousky, které přírodní metodou prodlouží životnost a čerstvost potravin,“ dodává tip proti plýtvání Barbora Beranová, specialistka na trvanlivé potraviny z Košík.cz.
Spíž jako černá díra
Pokud máte výhodu spíže jako samostatné místnosti, pravděpodobně sami víte, že v ní často končí i věci, které zrovna „není kam dát“. Plíživým tempem se pak spíž plní a vy nemáte šanci se v ní zorientovat. Špatné a nepřehledné skladování samozřejmě nahrává potravinovým škůdcům a vede k jedinému – zbytečnému vyhazování potravin. Jak na spíž vyzrát?
Ať už máte k dispozici místnost nebo jen pár skříněk, vždy se snažte ukládat věci přehledně podle kategorií. Na jednom místě byste tak měli mít přílohy typu rýže, kuskus či těstoviny, jinde zase lahve s oleji a dochucovadly. Často využívané potraviny nechte na policích vpředu, abyste při jejich hledání pokaždé nemuseli přerovnávat půlku spíže.
Dózy i boxy
Stejně jako u lednice, i ve spíži vám výrazně ulehčí orientaci krabice, plastové či skleněné boxy a jiné dózy na potraviny. A nejen to – především zabrání řádění potravinových molů a škůdců. Načatý pytlík mouky se totiž během několika dnů může stát líhní hmyzu, kterého se budete zbavovat jen velmi těžko. „Časovanou bombou jsou také otevřená balení oříšků či sušeného ovoce – nejen že mohou žluknout, ale rychle přivábí škůdce. Proto je vhodné sáhnout už při nákupu po znovu uzavíratelných baleních, která pak můžeme využít i opakovaně a šetřit tak přírodu,“ doplňuje Barbora Beranová z Košík.cz.
Čistěte a uklízejte
Naučte se lednici vždy jednou za týden probrat, zkontrolovat uložené potraviny a spotřebovat ty, u kterých hrozí zkažení. Každý měsíc ji pak vyčistěte důkladněji – police umyjte octovou vodou, otřete stěny a vše vysušte. Abyste zamezili nepříjemným pachům z aromatických potravin, nechte na talířku rozkrojený citron nebo vysušenou kávovou sedlinu.
A pravidelné kontrole se nevyhnete ani u spíže. Pokuste se jednou za čtvrt roku projít všechny uložené potraviny, omýt police a vyměnit nevyhovující nebo rozbité obaly. Díky průběžnému úklidu vám spíž vydrží zorganizovaná a uspořádaná delší dobu a vy omezíte plýtvání potravinami.