Začátkem adventu definitivně odstartoval i vánoční přípravy včetně pečení. Vždyť bez vánočního cukroví by si valná většina z nás nedokázala svátky představit a v některých rodinách najdeme na štědrovečerním stole i dvacet druhů!
Tradice vánočního cukroví sahá až do 16. století a byla spojena s pohanskými zvyky. Cukroví se tehdy nepeklo k mlsání, ale mělo sloužit jako ochrana domu před zlými silami a zajistit bohatou úrodu a plodnost v nadcházejícím roce. Rozvěšené kousky tvořené z medu, sušeného ovoce a ořechů se tak věšely po domě i v chlévě a na zahradě. Dnešní vánoční cukroví se od toho pohanského výrazně liší. Pečeme hlavně z vajec, mouky a cukru, surovin, které jsou dostupnější, než tomu bylo v dávných dobách.
Pokud se vám letos nedostává na pečení tolik času nebo si jen chcete vánoční pečicí maraton alespoň trochu usnadnit, zkuste těsta na pečení z Merhautovy pekárny. Těsta se zde vyrábí podle tradiční rodinné receptury, jsou ručně tvarovaná a pomohou vám zvládnout předvánoční shon o něco lépe a klidněji. Do jakého cukroví byste se měli pustit nejdříve?
Perníčky
Tradičně započínají vánoční pečení. Pustit se do nich můžete už na začátku adventu, protože potřebují nechat uležet. Perníčky vám díky koření provoní celý byt, a navíc do jejich přípravy můžete zapojit i děti, které určitě zvládnou vykrajovat a zdobit.
Pracny
Pracny, pracinky, pracičky… Každá rodina má své pojmenování, a každá i své oblíbené formičky, ve kterých pracny peče. Někdo je obaluje v cukru, někdo preferuje „holou“ variantu. Pracny jsou stálicí českého vánočního stolu. Pustit se do nich můžete dva až tři týdny před Vánoci, aby se stihly správně rozležet.
Linecké
Jedno z nejoblíbenějších těst nabízí široké možnosti využití a variací. Může být klasické světlé i tmavé, lze ho vykrajovat, dělat z něj košíčky nebo vytlačovat strojkem. Nejoblíbenější je slepené marmeládou, ale nebojte se ani krémů a polevy. S trochou fantazie z něj vykouzlíte hned několik druhů cukroví.
Ořechové
Ořechy nesmí ve vánočním cukroví chybět. Z ořechového těsta můžete vykrajovat tvary, slepovat marmeládou či krémem a zdobit polevou, sypáním či půlkami vlašských ořechů. Stejně jako u lineckého těsta si pohrajte se světlou i tmavou variantou a nechte cukroví uležet.
Kokosky
Kokosky a jejich nespočetné variace patří k vánočním stálicím. Z těsta můžete vytlačit nejrůznější tvary ve strojku a upečené obalit v moučkovém cukru. Těsto lze i vyválet a tvary vykrajovat. Vaší fantazii se meze nekladou!