Jak zabezpečit sklep před zloději

Máte sklep? A jak je na tom se zabezpečením? Je jedno, zda v něm skladujete kola, lyže, nářadí anebo jen věci, které jste nestihli odvézt na charitu – bez kvalitního zámku se neobejdete. Využijte teplé letní dny ke kontrole sklepních prostor, vylepšení zabezpečení a třeba i drobnému úklidu a revizi uložených věcí.

Začněte úklidem a tříděním

Možná jste perfekcionista a milovník pořádku, a podle toho vypadá i váš sklep. V tom případě můžete následující odstavec klidně přeskočit. Pokud ale patříte mezi drtivou většinu populace, pravděpodobně sklepním prostorům přílišnou pozornost nevěnujete. A tak se v nich možná kupí věci, které by si zasloužily být už dávno na online bazaru, v místní charitě nebo v popelnici. Zabírají místo, které byste mohli využít lépe, a navíc nemáte přehled o tom, co vlastně ve sklepě je. „Přeplněné sklepy nebo sklepní kóje jsou pro zloděje zajímavé – na první pohled totiž majitel jen stěží pozná, že mu něco zmizelo. A šance vypátrat ukradené věci, která už sama o sobě není vysoká, se s časovou prodlevou ještě sníží,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

I proto první rada zní – ukliďte si. Věci uložte do boxů s víkem a těch nepotřebných se zbavte. Cennější věci můžete uzamknout do bezpečnostní bedny – je bytelná, takže ji zloděj snadno neodnese, a díky odolnému zámku se do ní ani jen tak nedostane.

Pozor na společné prostory

Pokud jste majitelem sklepní kóje nebo sklepa v bytovém domě, musíte se mít na pozoru víc než majitelé rodinných domů. Těžko totiž ovlivníte pohyb cizích osob v domě i to, jak zodpovědně ostatní obyvatelé zamykají vchody do společných prostor. Soustřeďte se proto hlavně na zabezpečení dveří, kam patří bezpečnostní zámek s certifikací. Pokud kóji chrání dřevěná či železná mříž, musíte sáhnout po petlici nebo závoře. Pohlídejte si její kvalitní připevnění a doplňte ji vhodným visacím zámkem.

„Ve společných prostorech je vždy těžší zajistit zabezpečení věcí, ať jde o sklepy, kočárkárny či kolárny. Ve chvíli, kdy dojde k vloupání, může nastat i problém s plněním ze strany pojišťovny – stačí, když někdo z obyvatel domu správně neuzamkl spojovací dveře do sklepních prostor,“ upozorňuje Petr Neuvirt z Tokoz. „I proto je někdy lepším řešením opravdu cenné věci v kóji neskladovat. Pokud nemáme na výběr, měli bychom sklep pravidelně kontrolovat.“

Zabezpečte i okna a věci uvnitř

Sklep by měl být chráněný ze všech stran. V rodinných domech byste neměli zapomínat na důsledné zamykání propojovacích dveří z obytné části – pokud by se zloděj dostal do sklepa, určitě ho nechcete pouštět ještě dál. Zavírejte všechna okna, a to i za cenu toho, že budete muset častěji větrat. Zvýšit zabezpečení pomohou uzamykatelné kličky i bezpečnostní folie proti rozbití.

„Vytunili“ jste zabezpečení dveří a oken? Zbývá jen ochránit věci uložené ve sklepě. „Takzvané sekundární zabezpečení zvyšuje ochranu majetku za zamčenými dveřmi. Pokud se zloděj dostane dovnitř, musí překonat další překážku – třeba bednu, řetěz nebo bytelný zámek. A to ho může odradit,“ dodává Neuvirt.

Při ochraně věcí v dílně, garáži nebo ve sklepě můžete sáhnout po univerzálních řešeních, která využijete a nebudou jen ležet v koutě. X Safety box například funguje jako bezpečnostní systém, který připevníte ke stropu, stěně, dveřím či podlaze. Pomocí lanka či řetězu pak ve sklepě uzamknete vše cenné – motorku, traktůrek, kolo, ale i kočárek nebo sadu nových pneumatik.

Tipy:

Tokoz X Safety Box III

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů ve sklepě. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu. Nabízí vysoký stupeň zabezpečení.

https://eshop.tokoz.cz/x-safety-box-iii/447-uzamykatelny-mechanismus-x-safety-box-iii-8590714511036.html

Petlice Tokoz P 110

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Odolá pokusům o vytržení a zvládne i náročné klimatické podmínky.

https://eshop.tokoz.cz/domacnost/398-petlice-tokoz-p-110-ii-205-8590714512040.html

Visací zámek TOKOZ Gama

Visací zámek TOKOZ Gama ochrání majetek i v náročných klimatických podmínkách. Krytý oblouk zámku o průměru 12 mm má zvýšenou odolnost proti přestřihnutí, přeřezání a vypáčení a tělo z kalené oceli odolá hrubému násilí, vrtání i pokusům o rozbití.

https://eshop.tokoz.cz/Firma/455-gama-60-cs-silver-8590714528416.html

Kontejnerový zámek Konti Pro

Zámek učený k zabezpečení kontejnerů a popelnic, ale i sklepních kójí Odolá i hrubému násilí, pokusům o odvrtání či vytržení. Zvládne výkyvy počasí včetně extrémních teplot a je možné ho přidat na společný uzávěr s dalšími výrobky řady Tokoz Pro.

https://eshop.tokoz.cz/vyhledavani?controller=search&s=konti