Jak skladovat potraviny, abyste mohli nakupovat ve velkém

Nákupy ve velkém se pro drtivou většinu z nás stávají standardem. Koneckonců kdo by chtěl do obchodu chodit obden, případně neustále řešit, že ve spíži chybí základní suroviny? Aby vám věci nakoupené ve velkém, a tedy i za lepší cenu dlouho vydržely, je třeba vědět, jak je správně skladovat. Nesprávné skladování totiž vede nejen ke zbytečnému plýtvání, ale nese s sebou i zdravotní rizika.

Nákupy ve velkém jako vzpruha rodinného rozpočtu

Velký zásobovací nákup, který pokryje potřeby běžné domácnosti alespoň na 14 dní? Přesně tak nakupuje stále více českých rodin. Roste totiž nabídka zboží, které lze nakoupit ve velkém s výraznou slevou oproti běžné ceně. Nejde přitom jen o trvanlivé zboží nebo drogerii, ale i čerstvé ovoce, zeleninu nebo třeba mléčné výrobky, kterých rodina se dvěma dětmi spotřebuje víc než pár kusů. Potvrzuje to i Magdalena Zawadzka, specialistka nákupu z online supermarketu Košík.cz, kde je v sekci Multikup téměř 4 000 položek a průměrně se sleva za nákup vyšplhá k 30 %.:

„O velké zásobovací nákupy je v posledních letech opět zájem. Paradoxně to způsobilo všeobecné zdražování posledních let, protože velký nákup se pro mnoho rodin stal příležitostí, jak ušetřit. Začali jsme je opět plánovat a psát si nákupní seznamy. Díky tomu stále častěji nakupujeme to, co opravdu potřebujeme. Navíc v rámci příprav pečlivěji hledáme zlevněné zboží nebo množstevní slevy.“

Mějte přehled ve spíži i lednici

Aby vám velký nákup vydržel, je správné skladování základ. Základní pravidlo, které oceníte nejvíce, se ukrývá pod zkratkou FIFO – tedy first in, first out. Jednoduše znamená to, že nově zakoupené potraviny byste měli umístit dozadu, a ty nejstarší s blížícím se datem spotřeby posunout dopředu. Už se vám díky tomu nestane, že byste z lednice lovili měsíc prošlý jogurt. A toto pravidlo uplatněte i ve spíži – konzervy sice vydrží dlouho, ale nekonečnou trvanlivost rozhodně nemají.

Lepší přehled o zásobách získáte s organizéry a krabičkami. Pohromadě můžete mít sýry, jogurty a mléčné výrobky, ale třeba i omáčky a dochucovadla. Díky organizéru se vám do lednice i spíže vejde víc věcí, aniž by byly rozstrkané nepřehledně v různých policích. Ve spíži si krabice označte štítky, ať je nemusíte vytahovat celé, když hledáte třeba konkrétní těstoviny.

„Organizérů a krabiček je na trhu obrovské množství. Při nákupu bychom ovšem neměli řešit jen jejich design, ale i to, zda jsou určené pro styk s potravinami – poznáte to podle symbolu sklenice a vidličky. Dekorativní krabičky nejsou na jídlo testované a mohou se z nich uvolňovat škodlivé látky,“ dodává Magdalena Zawadzka z Košík.cz.

Tip: V lednici ponechte mezi uloženými potravinami nebo organizéry prostor, aby mohl lépe cirkulovat vzduch. Pravidelně také kontrolujte, zda lednice nenamrzá.

Komu sluší chlad a kdo je teplomilný?

Trvanlivost celé řady potravin nevědomky zkracujeme tím, že je ukládáme špatně. Máte v tom tak trochu hokej? Přinášíme vám základní přehled:

Ovoce a zelenina

Většinu zeleniny můžete skladovat v lednici, a to ve spodních šuplících – jde například o listovou a košťálovou zeleninu. Do chladu naopak nepatří rajčata, papriky, lilek, dýně, a také cibule a česnek, které ocení tmu a sucho. Bramborám vyhovuje rovněž tma a chlad, ideálně ve sklepě – pokud ho nemáte, nekupujte příliš velké zásoby.

Do lednice nedávejte banány a tropické ovoce, naopak chladnější teploty zvládne hroznové víno, bobuloviny, ale i peckoviny.

Tip: Jablka skladujte odděleně od dalšího ovoce a zeleniny. Uvolňují totiž ethylen, který urychluje zrání.

Pečivo

Pečivo uchovávejte v prodyšném sáčku, například z bavlny, aby mohlo dýchat a zároveň neosychalo. Zkusit můžete i voskové ubrousky. Pozor na igelitové pytlíky a uzavřené chlebovky – pečivo v nich může brzy zplesnivět.

Maso, ryby a vejce

Syrové maso ukládejte do uzavřené nádoby v nechladnější části ledničky, a vždy dbejte na důkladnou hygienu při manipulaci. Větší zásoby, které nezpracujete do dvou dnů, zamrazte. Do mrazničky ukládejte maso ve vzduchotěsných sáčcích a důkladně ho popište. Vydrží vám 6-12 měsíců. Ryby zpracujte rychle a spotřebujte ideálně do druhého dne, případně stejně jako maso zmrazte.

Nakoupili jste za výhodnou cenu vajíčka? Pravidlo pro skladování vajec zní: sucho, stabilní teplota a žádné slunce. Je tedy jedno, zda máte vajíčka ve sklepě nebo v lednici, důležité je, aby teplota nekolísala. Před uložením vejce neomývejte abyste nenarušili ochrannou vrstvu. Nejlépe pokud budou uložené špičkou dolů, v tupém konci se totiž nachází vzduchová bublina s póry, kterými vejce přijímá kyslík. Vejce tak může volně dýchat. Pokud je chcete skladovat delší dobu, doporučuje se po deseti dnech otočit.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky jako jogurty, sýry, kefíry nebo dezerty patří do střední části lednice. Sýry ponechte v obalu, aby neoschly a nenasály pachy z lednice.

Suché potraviny

Mouky, luštěniny nebo třeba těstoviny ihned po nákupu přemístěte do vzduchotěsných nádob, ideální jsou plastové průhledné dózy. Nezapomínejte je průběžně kontrolovat, abyste včas podchytili výskyt škůdců, jako jsou potravinoví moli. Jako prevenci zkuste do spíže rozmístit sušené bylinky s výraznějším aroma, jako je třeba máta nebo levandule.

Skladovat ekonomicky, ale i ekologicky

Věděli jste, že na každého z nás ročně připadne 91 kg vyhozených potravin? Aby vám zásobovací nákup vydržel co nejdéle, stačí dodržovat základní pravidla – mít přehled o potravinách a jejich trvanlivosti, pravidelně kontrolovat lednici a spíž, skladovat jídlo ve vhodných obalech a při správných teplotách a plánovat nákupy s ohledem na jídelníček.

A pokud byste byli rádi, kdyby vaše domácnost byla i o krůček zelenější a ekologičtější, vsaďte na opakovaně použitelné obaly – využijte na ukládání třeba skleněné nádoby od kupovaných potravin. Zbytky z kuchyně kompostujte a naučte se v jídelníčku využívat i slupky a odkrojky, které by jinak skončily v koši. Omezit plýtvání můžete i nákupem jídla, kterému by hrozilo vyhození – zkuste třeba sekci Zachraň mě na Košíku, kde nakoupíte za výhodné ceny.