Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.
Vánoční přejídání zdraví nesvědčí
Kila navíc jsou asi nejvíc „očividným“ následkem vánočního užívání si. Nadměrná konzumace sladkého, smaženého a tučného jídla může našemu tělu ublížit mnohem víc než tím, že po svátcích nedopneme kalhoty. Příliš mnoho nezdravého jídla přispívá k duševní nepohodě, může způsobit agresivnější chování, a dokonce být spouštěčem duševních onemocnění, jako je třeba deprese. Za vše mohou především tzv. trans-mastné kyseliny, které najdeme v průmyslově zpracovaných jídlech, fast foodu či cukrovinkách a které mimo jiné nepříznivě ovlivňují mozkové funkce.
„Pokud si chceme – nejen o Vánocích – dopřát častěji smažená jídla, měli bychom si je připravit doma a mít celý proces pod kontrolou. Ke smažení využíváme oleje, které se nepřepalují a snesou i vysoké teploty, jako je třeba řepkový olej nebo klasické sádlo. Za vyzkoušení stojí také vyměnit klasickou mouku za kukuřičnou nebo strouhanku za corn flakes. Nenasávají totiž tolik oleje,“ doplňuje Václav Tringela, specialista na maso a ryby z Košík.cz.
Od všeho trochu
Všeho s mírou, a to platí i u vánočního hodování. Není důvod, abyste si striktně zakázali jíst cukroví, pokud vás k tomu nevedou zdravotní důvody. Odříkaného největší krajíc, a je tedy pravděpodobné, že ve slabé chvilce sníte „nedovoleného“ mnohem víc – a to platí jak pro cukroví, tak pro vánočku nebo bramborový salát.
U všech jídel si ale zkuste pohlídat snědené množství. Naberte si cukroví pouze na malý talířek místo středního a každý kousek si vychutnejte. Salátu si nenaložte půl talíře, ale raději si dejte víc masa nebo zeleniny. A rozhodně se vyhněte bezhlavému konzumování u televize, kdy plně nevnímáte, co jíte.
Nahrazujte zdravějšími alternativami
I vánoční mlsání může být zdravé. Cukroví na etažéru proložte sušeným ovocem nebo ořechy, které pomohou zahnat mlsnou. Návštěvě zase připravte místo chlebíčků různé druhý sýrů spolu s kopcem zeleniny – uvidíte, že změnu ocení.
Kouzlit můžete i s vánoční stálicí v podobě bramborového salátu. Není nutné kompletně vynechat majonézu, ale můžete ji z poloviny nahradit bílým jogurtem. Odměnou bude svěžejší chuť salátu, a navíc se hned po obědě nebudete muset jít natáhnout na gauč.
A co hvězda štědrovečerní hostiny, tradiční kapr? Jde o rybu s nízkým obsahem tuku, která vašemu tělu dodá zdravé omega-3 mastné kyseliny. Ne každému však vyhovuje, a tak ho můžete nahradit jinou zdravou rybou – třeba lososem či tuňákem.
„Mořské ryby jsou výborným zdrojem zdraví prospěšných látek, je však třeba mít jistotu o jejich původu. Velkou roli totiž hraje kvalita vody, ve které se ryby chovají a která by neměla být znečištěná. Informaci o chodu i místu odlovu musí vždy poskytnout prodejce. Nejzdravější rybí maso bývá zpravidla z ryb chycených na lovné šňůry, Jedná se o způsob udržitelného lovu, díky kterému se budou ryby v oceánu hemžit i po další generace. Na výrobku tak hledejte označení MSC, “ upozorňuje Václav Tringela, specialista na maso a ryby z Košík.cz.
Pokud nepatříte mezi milovník ryb a ke štědrovečerní hostině si dopřáváte kuřecí nebo vepřový řízek, tak i pro vás existuje zdravější alternativa. Můžete vyzkoušet telecí nebo krůtí řízek. Oproti klasice obsahují méně tuků a více bílkovin. V krůtím navíc najdete, v porovnání s kuřecím masem, i více omega mastných kyselin, které jsou nezbytné pro správné fungování mnoha tělesných funkcí.
Pozor na alkohol
K vánočnímu mlsání patří i alkohol. Domácí vaječný koňak či karamelový likér jsou ale doslova kalorickou bombou – už vzhledem k obsahu kondenzovaného mléka a cukru. Pokud se bez nich přesto neobejdete, dopřejte si je opravdu svátečně a v minimálním množství. To koneckonců platí i pro veškerý ostatní alkohol.
Vyhráno ale nemají ani abstinenti – ti by si měli dát pozor na ochucené limonády a džusy, jejichž popíjení se vyrovná konzumaci několika kousků cukroví. Zkuste je raději nahradit domácí limonádou, kterou ochutíte čerstvým či mraženým ovocem.
Inspirujte se kuchyní našich předků
Kapr se salátem se na naše talíře dostal až v druhé polovině dvacátého století. Předtím se vánoční stůl lišil region od regionu, většinou se na něm však objevovala hojně houbová jídla – polévka, omáčky či známý kuba. Na stole nechyběl ani jahelník a sušené ovoce, které se vařilo do husté kaše, a samozřejmě vánočka – štědrovka. Součástí štědrovečerního hodování byly vždy také luštěniny v mnoha podobách, které symbolizovaly plodnost.
Mnoho z těchto surovin se na naše stoly o Vánocích hojně vrací, ať už v podobě zmiňovaných jáhel nebo pohanky, která je lehce stravitelná, obsahuje cenné vitaminy a množství vlákniny. Pokud tak chcete vánoční hodování odlehčit, je vhodnou volbou.
Pohankový kuba Hrnek propláchnuté pohanky nasypeme do zhruba dvojnásobného množství vroucí osolené vody nebo zeleninového vývaru. Krátce povaříme a poté necháme přikryté odpočívat. Mezitím si na oleji zpěníme cibuli a několik stroužků česneku. Přidáme hrst předem namočených hub a dusíme doměkka. Směs přidáme k pohance, ochutíme pepřem, solí a majoránkou. Rozprostřeme do pekáčku a pečeme v troubě na 180°asi dvacet minut. Jahelník 300 g jáhel propláchneme horkou vodou a vsypeme do 1 l osoleného mléka. Vaříme, dokud jáhly nezměknou. Poté přidáme cukr dle chuti, žloutky ze dvou vajec sníh z bílků. Nakonec do směsi vmícháme sušené předem namočené švestky (cca 250 g). Pečeme v pekáčku asi 45 minut nebo do zlatova. |