Manželé Dubovi si ovčí farmu v parku Podjavořicko založili už v roce 2004. Od té doby tu chovají ovce a vyrábí sýry a další produkty podle historických receptur bez konzervantů a barviv. Zakládají si na poctivé ruční výrobě a zpracování surovin z vlastního chovu. Nakoupit a ochutnat tak můžete jehněčí maso, jogurty i čerstvé a zrající sýry.
Archivní gouda z Horních Dvorců zraje 4 až 16 měsíců a vyrábí se z výběrového mléka z prvního pastevního porostu pouze v měsících dubnu až červnu. Ovčí mléko je na rozdíl od kravského bohaté na bílkoviny, minerály jako vápník, fosfor a hořčík a vitamíny B, C a D. Ovčí produkty si mohou dopřát i lidé, kteří trpí lehčí formou intolerance laktózy. V jednom litru ovčího mléka je obsažena doporučená denní dávka vitamínu C a u vitamínu B12 stačí dokonce pouhé 2 dl. Výrobky z ovčího mléka obsahují také tělu prospěšné omega 3 a 6 kyseliny, takže pomáhají bojovat se „špatným“ cholesterolem.
Zrající ovčí sýr si můžete dopřát jako zdravou svačinku doplněný ovocem, ořechy nebo zeleninou, vynikne také jako součást sýrových mís. Výrazná chuť goudy skvěle doplní i sklenku dobrého vína. Archivní goudu z Horních Dvorců si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Košík.cz.
—
Archivní goudu (cca 110 g) si můžete koupit na e-shopu Košík.cz za cenu od 73,69 Kč.
Ovčí goudu Bio (cca 110 g) si můžete koupit na e-shopu Košík.cz za cenu od 80,30 Kč.