Marakuja neboli mučenka jedlá je exotické ovoce, které se pěstuje v teplých oblastech severozápadní Afriky, v Jižní Americe, Karibiku, Indii a Austrálii nebo třeba v Izraeli. Existují dvě odrůdy – žlutá (zvaná marakuja zlatá), která dorůstá až rozměrů grapefruitu, a fialová odrůda, která je naopak o něco menší než citrón a má suchou, svraštělou a mírně jedovatou slupku. Ta je zároveň i tvrdá, takže nehrozí, že byste ji omylem požili.
I když je slupka marakuji jedovatá, tak se často používá k přípravám džemu. Díky tepelné úpravě zmizí veškeré molekuly jedovatého kyanogenního glykosidu a zůstane jen skvělý džem. Za syrova jedlá je dužina marakuji, která je mírně nakyslá, velice šťavnatá a osvěžující. Obsahuje množství železa, fosfor, vápník, provitamín A či vitamíny skupiny B a C. Ideální způsob konzumace je lžičkou, protože dužina plná semen má velmi měkkou konzistenci. Marakuju si můžete dopřát jen tak samotnou nebo jako součást jídel, kterým dodá výrazné nakyslé aroma i chuť. Perfektně se hodí do ovocných salátů, jogurtu, na přípravu domácí zmrzliny, do polev, dortů a dalších dezertů. Svou chutí obohatí smoothie, džusy nebo osvěžující letní nápoje. V Izraeli je to velice oblíbená součást ledových tříští.
Marakuju si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Košík.cz.
—
Marakuju 1 ks (cca 60 g) si můžete koupit na e-shopu Košík.cz za cenu od 20,90 Kč.