Dodejte grilování správný říz: Tipy na domácí omáčky a marinády

Grilovací sezona je v plném proudu a možná už vám tak trochu dochází inspirace na to, jak sobotní grilování trochu ozvláštnit. Zkuste to jednoduše – domácí omáčkou nebo zajímavou marinádou. Poradíme vám, jaké omáčky podávat k masu a jaké k zelenině a na co dát při domácí přípravě pozor.

Omáčka, nebo marináda? Klidně obojí!

Příprava domácích grilovacích omáček a marinád není nijak složitá a odměnou vám bude chuť, u které si sami určíte úroveň sladkosti, pálivosti nebo kyselosti. Zkrátka si omáčku přizpůsobíte preferencím rodiny nebo hostů.

A jaký je vlastně rozdíl mezi omáčkou a marinádou? Zatímco marináda slouží k dochucení masa před grilováním – a třeba také k jeho změkčení – omáčka se většinou podává už k hotovému pokrmu. Tímto základním rozdělením se ale vůbec nemusíte nechat svázat. Řadu omáček totiž využijete i k marinování a platí to i naopak – s dobrým receptem vynikne marináda i na talíři jako příloha k masu či zelenině. „Pokud má dip kyselou složku, třeba jogurt, můžete ho použít jako marinádu na maso. Pohlídejte si konzistenci – hustý dip se nemusí do masa dobře vsáknout a může na grilu snadno připálit. Je ho vhodné naředit trochou oleje nebo citronové šťávy,“ doporučuje Petra Straňávová, specialistka na omáčky, dresingy a trvanlivé potraviny z online supermarketu Košík.cz

Pivní marináda na žebra či klobásky
150 ml světlého piva, 2 lžíce dijonské hořčice, lžička třtinového cukru, 2 stroužky česneku, lžička papriky, sůl a pepř
Všechny ingredience smíchejte, maso naložte a nechte několik hodin nebo přes noc v lednici odpočívat. Marináda lehce zkaramelizuje a skvěle zvýrazní chuť masa.

Asijská marináda na vepřové nebo tofu
3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce sezamového oleje, lžíce medu, lžíce rýžového octa, stroužek česneku, trocha čerstvého zázvoru a chilli paprička dle chuti.
Suroviny prošlehejte v misce a přidejte maso nebo tofu. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny nebo přes noc, aby se chutě propojily. Marináda se hodí i na potírání během grilování.

Od masa po ovoce: Cílem je vyzdvihnout chuť

Vybrat správnou omáčku ke grilovanému pokrmu není jen otázka preferencí, ale také určité rovnováhy. Vaším cílem by totiž nemělo být přehlušit chuť masa nebo zeleniny, ale spíš ji doplnit, zvýraznit nebo jemně vyvážit – ať grilujete hovězí steak nebo ananas.

Hovězí maso, obzvláště steaky, si říká o výraznější omáčky. Skvěle se hodí klasická BBQ omáčka s kouřovým nádechem, pepřová omáčka nebo třeba chimichurri – argentinská bylinková směs s petrželí, česnekem a olivovým olejem. Pokud máte rádi něco ostřejšího, zkuste chipotle omáčku s uzenými chilli papričkami.

Milujete vepřové na grilu? Doplňte ho sladkými a ovocnými omáčkami, které podtrhnou jeho šťavnatost. Zkuste třeba jablečnou BBQ omáčku nebo medovo-hořčičnou glazuru. Na vepřová žebra se hodí také sójová marináda s česnekem a sezamem.

Drůbeží maso je univerzální a snadno vstřebává chutě, proto se k němu hodí různé druhy omáček. Určitě nešlápnete vedle s kombinací jogurtu a bylinek, česnekovým dipem nebo citrusovou marinádou s limetkou. Milovníci asijských chutí ocení sladkou chilli omáčku nebo omáčku teriyaki.

Neumíte si představit grilování bez sýra? Oblíbeným druhům jako halloumi, feta, hermelín, camembert nebo mozzarella sluší doprovod ve formě omáček, které vyváží jejich slanost a krémovou texturu. Hodí se sladké ovocné omáčky z brusinek, mangové chutney nebo omáčka z pečených švestek.

Na grilu by neměly občas chybět ani ryby nebo mořské plody. Oblíbený los os nebo pstruh vám zachutnají s bylinkovým pestem nebo omáčkami na bázi bílého vína. Krevety a mušle zase zkuste s pikantní mangovou omáčkou nebo jednoduše s česnekovým máslem.

„U ryb a mořských plodů vsaďte především na jednoduchost a hlavně čerstvost – ryba by měla mít pevné maso bez zápachu a příjemnou vůni. Pokud volíte mraženou, vybírejte výrobky bez nadměrného obsahu ledu a vody, rybu nechte přes noc v lednici povolit a pak jen lehce osušte papírovou utěrkou. Vždy je ovšem jednodušší grilovat čerstvé ryby – například na Košíku je koupíte už do 48 hodin od výlovu, a na letní party si tak můžete užít plnou chuť čerstvého rybího masa,“ dodává Petra Stráňavová z online supermarketu Košík.cz

A co grilování pro ty, kterým maso tolik nejede? Grilovaná zelenina jako paprika, cuketa, lilek nebo kukuřice vynikne s omáčkami s česnekem a bylinkami, skvělá jsou i pesta z bazalky či medvědího česneku a hodí se také sýrové dipy nebo jogurtové omáčky s limetkou či citronem. Ovoce jako ananas, jahody nebo jablka či hrušky můžete doplnit medovou omáčkou, skvělé je i balsamiko. Hodí se také na první pohled „obyčejný“ jogurt, který dodá lehkou nakyslost, nebo domácí karamel.

Tip: Domácí omáčky skladujte vždy v lednici v uzavřené nádobě. Trvanlivost se odvíjí od použitých surovin – jogurtový dip byste měli spotřebovat do dvou dnů, olejová marináda vydrží i několik týdnů. Pokud si chcete být jisti, že hostům nezpůsobíte zažívací obtíže, sáhněte po kupovaných omáčkách a dipech, kde si trvanlivost snadno pohlídáte.

Klasická BBQ omáčka

250 ml kečupu, 2 lžíce jablečného octa, lžíce medu, lžíce worcesteru, lžíce dijonské hořčice, dva stroužky česneku, špetka uzené papriky, sůl a pepř

Ingredience smíchejte v hrnci a vařte na mírnou teplotu asi 10 minut. Po vychladnutí uložte do lednice, kde vám omáčka vydrží asi dva týdny.

Když vás tlačí čas

Nemáte čas připravovat domácí omáčky nebo si na to prostě netroufáte? Nebojte se sáhnout po kupovaných, dobře ale vybírejte. Omáčka by měla být z kvalitních surovin, bez přidaných zvýrazňovačů chutí či aromat.

„Nabídka kvalitních grilovacích omáček je velmi široká a můžeme si tak vybírat přesně podle účelu – třeba omáčku k trhanému masu, BBQ, na steak, na své si přijdou i milovníci pikantních chutí. Pokud tak chystáte grilovací party pro více hostů, můžete mít tu správnou omáčku doslova pro každého a ušetřit čas, který byste strávili domácí přípravou. A ušetříte i peníze– na Košíku seženete grilovací omáčky v rámci multikupu za výhodnou cenu a nemusíte pak řešit, co s přebytky jednotlivých surovin,“ dodává Petra Stráňavová z Košík.cz z Košík.cz.