Červená čočka je hitem poslední doby a neměla by chybět ani ve vašem jídelníčku. Je totiž bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Obsahuje zinek, železo, fosfor, vitamín B6 nebo selen. Vláknina obsažená v červené čočce povzbuzuje činnost střev, ale zároveň červená čočka jako jediná luštěnina nenadýmá. Je vhodná pro diabetiky, protože pomáhá postupnému uvolňování glukózy do krve. Hodí se i při redukční dietě, kdy dokáže zasytit na poměrně dlouhou dobu. Doporučuje se těhotným a je vhodnou součástí jídelníčku pro děti od cca devátého měsíce.
Existuje nespočet způsobů, jak naložit s červenou čočkou v kuchyni. Například v Indii tvoří červená čočka tradiční součást zeleninového kari. Hodí se však nejen do zeleninových jídel, ale i studených salátů. Výborné jsou také polévky z červené čočky nebo lehce stravitelné pomazánky. Samozřejmě si ji můžete připravit klasicky jako čočku hnědou – uvařit, podusit na másle, přidat bobkový list a zahustit. Pro obarvení i vylepšení chuti stačí přidat trochu kurkumy.
Červená čočka je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Na rozdíl od té hnědé ji nemusíte namáčet a uvaříte ji za pouhých deset až patnáct minut Červená čočka má sklon k rozváření, což ale může být naopak pozitivum, pokud se z ní chystáte připravit krém, pyré či pomazánku.
Červenou loupanou čočku Probio BIOHARMONIE 500 g si můžete zakoupit na Kolonial.cz za cenu 59,90 Kč.
Červenou čočku LAGRIS 500 g si můžete zakoupit na Kolonial.cz za cenu 35,90 Kč.
Červenou čočku Menu Gold 450 g si můžete zakoupit na Kolonial.cz za cenu 34,90 Kč.
Červenou čočku půlenou Country Life 500 g si můžete zakoupit na Kolonial.cz za cenu 69,90 Kč.
Tureckou červenou čočku Druid 400 g si můžete zakoupit na Kolonial.cz za cenu 49,90 Kč.