Letní grilování bez masa? Pro někoho možná kacířská myšlenka, pro jiné vítaná změna. Zatímco dřív vládly grilům tučné klobásy, marinovaná žebra a propečené steaky, dnes se stále více lidí poohlíží po lehčích, zdravějších a udržitelnějších variantách. A dobrá zpráva je, že grilování bez masa rozhodně nemusí být kompromis ani nuda. Naopak – je to příležitost objevit nové chutě i vůně. Co si na grilu dopřejete vy?
A komu tím prospějete? Především svému zažívání
Konzumace červeného masa – zejména zpracovaného – je spojována se zvýšeným rizikem řady onemocnění. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) patří uzeniny a jinak průmyslově zpracované masné produkty mezi potenciální karcinogeny. Nadměrné množství červeného masa pak zvyšuje riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob, diabetu II. typu a některých druhů rakoviny, zejména tlustého střeva.
I z hlediska trávení je maso pro lidské tělo náročnější. Zatímco rostlinná strava nám dodává potřebnou vlákninu a antioxidanty, maso v trávicím traktu často zůstává déle a jeho rozklad podporuje zánětlivé procesy.
Jaké výhody přináší omezení masa v jídelníčku?
- Nižší hladina cholesterolu a krevního tlaku
- Zlepšení střevního mikrobiomu díky vyššímu příjmu vlákniny
- Snížení rizika obezity a civilizačních chorob
- Více energie a lepší trávení
Nemusíte se hned stát veganem nebo vegetariánem. Stačí se zamyslet nad tím, kolik masa týdně sníte, a občas ho nahradit alternativou – třeba právě při víkendovém grilování.
Zelenina je stálicí každého grilu
Se zeleninou na grilu málokdy šlápnete vedle. Ugrilovat si můžete takřka jakoukoliv zeleninu – klidně sáhněte doma do ledničky, dejte dohromady přebytky a hoďte je na gril. Skvělá je třeba cuketa a lilek nakrájené na kolečka, potřené olejem a bylinkami. Chuťové pohárky potěší čerstvý chřest, který stačí připravit cca 4 minuty na rozpáleném grilu. Děti si pak zamilují grilovaný kukuřičný klas, potřený máslem. Zeleninu grilujte na střední teplotu, aby nezčernala dřív, než trochu změkne.
Tip: Marinujte zeleninu předem. Zkuste třeba směs olivového oleje, balsamika, tymiánu a česneku, kterou doladí hrst sezamových semínek.
Sýrová klasika potěší i zastánce masa
Chuť rozteklého sýra, vylepšená trochou bylinek. Málokdo si umí představit letní grilování bez sýra – ovšem ne každý se na gril hodí. Vyniknou na něm především sýry s vyšším bodem měknutí a pevnou strukturou.
Nekorunovaným králem grilů je rozhodně halloumi, slaný sýr, který si vytvoří křupavou kůrčičku a nevytéká. Dopřejte si ho se salátkem z rukoly a rajčat nebo medovou marinádou. Milovníci uzené chuti ocení slovenskou klasiku oštiepok, vláčný sýr s uzenou chutí a vůní. Odvážnější pak mohou na grilu připravit třeba i typické tvarůžky, které nejlíp chutnají s cibulí a hořčicí.
„Na grilu můžeme bez obav připravit i měkké a smetanové sýry, jako je třeba hermelín. Stačí v obchodě sáhnout po speciální verzi určenou přímo na gril, která zaručí, že nám sýr nevyteče a zároveň si uchová skvělou chuť a aroma,“ dodává Magdalena Zawadzka, specialistka mléčných a chlazených potravin z online supermarketu Košík.cz
Tip: Sýrygrilujte na nižší až střední teplotěmezi 150 až 180 °C, ideálně na tácku nebo v alobalu.
Ovoce jako sladká grilovaná tečka
Ovoce na grilu dokáže příjemně překvapit. Karamelizuje, získává výraznější chuť i vůni a můžete z něj velmi jednoduše vykouzlit luxusní dezert. Oblíbenou klasikou je grilovaný ananas – ovoce stačí nakrájet na kolečka a lehce posypat hnědým cukrem, případně i skořicí. Nemusíte ale nutně sahat po exotice – vynikající jsou i grilovaná jablka nebo hrušky, které doplníte hrstí ořechů nebo dobrým sýrem. A možná vás překvapí, že na gril můžete bez obav položit také banán – zkuste ho podélně rozříznout, naplnit kousky čokolády a zabalit do alobalu.
Teplota: Ovoce grilujte na nižším žáru (do 160 °C), aby se nepřipalovalo.
Něco pro masaře: zkuste rostlinné burgery nebo klobásky
Alternativy masa na rostlinné bázi slaví v posledních letech obří úspěch, a právem. Moderní veganské burgery nebo klobásy mají často velmi podobnou texturu, vůni i chuť jako skutečné maso, a navíc i odlehčené složení, které našemu zažívání prospěje. Dopřát si tak můžete třeba veganské burgery z hrachového či sójového proteinu, luštěnin, červené řepy či rýže. Oblíbené jsou i veganské klobásky se seitanem, houbami nebo tofu.
„Milovníci burgerů s trhaným masem mohou zkusit jeho alternativu – trhané rostlinné kousky, které mají velmi vysoký obsah bílkovin i omega 3 mastných kyselin. Hodí se do burgerů, sendvičů i salátů a výborně doplní letní odlehčené grilování,“ dodává Magdalena Zawadzka z Košík.cz.

