Poklad srbské kuchyně ajvar, který se také nazývá srbský kaviár, určitě znáte. Ale slyšeli jste o jeho sestře lutenici? Ta je ajvaru podobná, ale přitom ne úplně stejná. Je oblíbená hlavně v bulharské, ale i makedonské, a dokonce srbské kuchyni. Region od regionu a vesnice od vesnice se její přísady trochu liší, ale obecně platí, že tradiční bulharská lutenice je díky použitým surovinám méně pálivá než ajvar.
Tradiční bulharská lutenice se nejčastěji vyrábí z rajčat, papriky, lilku, cibule, česneku, rostlinného oleje, cukru, soli a koření jako třeba pepř, kmín a další. Existuje dokonce i „česká verze“, ale ta používá místo oleje ocet, papriky nahrazuje kapiemi a pepř feferonkami. Lutenice se skvěle hodí jako příloha k masům a uzeninám všeho druhu. Výborná je i samostatně na topince nebo pečivu. Využijete ji také při vaření a skvěle vylepší chuť některých polévek, guláše nebo rizota. Představivosti se meze nekladou! Tradiční lutenici, která se vyrábí v samém srdci Bulharska ve městě Stara Zagora, si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Košík.cz.
—
Tradiční bulharskou lutenici od firmy Markogi (300 g) si můžete koupit na e-shopu Košík.cz za cenu 89,90 Kč.