Bzenecký vinný ocet

Výroba octa má v Bzenci na Hodonínsku velmi dlouhou tradici. Nepřetržitě se zde vyrábí už 99 let. Jelikož se jedná o vyhlášenou vinařskou oblast, tak právě vinný ocet z Bzenecké octárny patří mezi ty nejlepší a nejkvalitnější. Vinný ocet, tak jako ostatní octy, vzniká při kvašení a následnou přeměnou alkoholu na kyselinu octovou. U vinného octa kvasí právě vinná réva a jedná se tak o biologický proces přírodních surovin – na rozdíl od běžného kvasného lihového octa, který vzniká kvašením ředěného etanolu.

Vinný ocet se vyrábí z červeného nebo bílého vína a jeho kvalita se odvíjí od kvality hroznů, ze kterých je vyroben. Vinné octy mají svou specifickou chuť a oba druhy se využívají hlavně ve studené kuchyni: do salátu, dresinků, marinád, ale i omáček nebo při přípravě marmelád. Bílý vinný ocet je také ideální k rybám, mořským plodům a celé středomořské kuchyni, kde má jeho používání velkou tradici. Červený vinný ocet je univerzálnější – hodí se všude tam, kam byste dali ten obyčejný, kvasný. Použití druhu vinného octa také ovlivňuje druh vína, který byste si k jídlu měli dát, protože právě stejně barevné víno dokáže chuť jídla s vinným octem umocnit.

Bzenecký vinný ocet si můžete objednat na Košík.cz.

Bzenecký ocet kvasný vinný červený 6% (0,5 l) si můžete objednat na e-shopu Košík.cz za 44,90 Kč.

Bzenecký ocet kvasný vinný bílý 6% (0,5 l) si můžete objednat na e-shopu Košík.cz za 99,90 Kč.

bzenecky-vinny-ocet-cerveny bzenecky-vinny-ocet-bily