Chlebový kvásek býval běžnou součástí kuchyní našich prababiček. Při přípravě chlebového těsta kuchařky odkládaly vždy malý díl kvásku, který se pak rozmnožil a posloužil k přípravě dalšího těsta. A tak stále dokola. Domácí pečení chleba se vrací do módy a můžete si ho vyzkoušet díky mraženému kvásku z pekárny Nopek.
I když se zdá, že zmražení může kvásek zničit, tak opak je pravdou. Zamražený vydrží až jeden rok a neztrácí na své kvalitě. Navíc je zdravější než sušené kvásky. Při přípravě chleba musíte kvásek nechat povolit při pokojové teplotě minimálně jednu hodinu. 30 minut necháte odstát mouku, vlažnou vodou a droždí, poté přidáte kvásek a další suroviny, trochu vody a uděláte těsto. To se musí nechat uležet hodinu pod utěrkou, promíchat, znovu odpočinout a následně si můžete vyválet libovolný tvar chleba, který podle chuti posypete sezamem, kmínem nebo třeba slunečnicovým semínkem. Dobře upečený chleba poznáte podle toho, že má zlatavou kůrku a při poklepání zespodu „zvoní“. Z kvásku si můžete připravit také skvělé krkonošské kyselo. Přesný návod najdete na obale. Chlebový kvásek si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.
—-
Dobroty z chalupy Chlebový kvásek mražený si můžete koupit na e-shopu Košík.cz za cenu 24,90 Kč.