6 tipů, jak zabránit vykradení chalupy

Tři vykradené chaty denně. Neradostná statistika loňského roku potvrzuje, že rekreační objekty z hledáčku zlodějů jen tak nezmizí. Češi jsou navíc národem chalupářů a čím větší péči svým chalupám věnují, tím lákavějším jsou cílem. Jak jste na tom vy? Zvládne vaše chata odradit nezvaného návštěvníka nebo by se našlo pár bezpečnostních mezer? Přinášíme vám několik tipů, jak zabezpečení vylepšit.

V uplynulém roce způsobili zloději na českých chatách a chalupách škody ve výši 113 milionů. Průměrně tak na každé vloupání připadne přibližně 90 000 – a to rozhodně není málo. „Průměrná škoda během let roste – zloději si totiž chalupy vybírají a nechodí tak moc naslepo. I proto způsobí větší škody na majetku. Tím spíš, že během pandemických let si Češi chalupy poměrně slušně vybavili a už dávno nejde o bezcenné pastoušky,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Jak snížit riziko vloupání na minimum? Zkuste dodržovat základní rady:

  1. Zabezpečte všechny přístupy

Mnoho lidí chybuje už v tom, že se soustředí jen na zajištění vchodových dveří. Kvalitní zámek ovšem vyžadují všechny přístupy do domu, protože každý z nich může zloděj použít. A pokud si má vybrat mezi překonáváním bezpečnostní vložky v hlavním vchodě a obyčejným deset let starým zámkem vzadu, je asi jasné, kterou cestu zvolí.

„Myslete na to, že každá minuta navíc, kterou zloděj musí strávit zdoláváním zámku, hraje ve váš prospěch. Léty ověřené pravidlo deseti minut říká, že pokud se do této doby nedostane zloděj dovnitř, pravděpodobně pokus vzdá. A těch potřebných deset minut vám dá už zámek v cenové hladině okolo dvou tisíc korun, certifikovaný ve 3. nebo 4. třídě odolnosti. Jakou úroveň certifikace zvolit se poraďte s odborníkem v podobě klíčáře nebo výrobce,“ dodává Petr Neuvirt z Tokoz.

  • Využijte moderní techniku

Doba, kdy zabezpečovací systémy byly velmi složité a výsadou těch majetnějších, už je pryč. Dnes si díky cenové dostupnosti nejrůznějších čidel, alarmů a kamer můžete velmi snadno chalupu zabezpečit sami. A z pohodlí domova sledovat, co se děje, když na ní zrovna nejste. Nebojte se využít pohybové senzory nebo zvukové alarmy, které zloděje vylekají.

Tip: Ověřte si, zda obec, kde máte chalupu, nevyužívá informační systém typu Munipolis, a zaregistrujte se do něj. Pokud pak někdo v obci nahlásí například pohyb podezřelých osob, hned se o tom dozvíte.

  • Neupozorňujte na majetek

Protože zloději nechodí naslepo, neměli byste jim zbytečně dávat důvod k vytipování právě vaší chalupy. Jak na to? Snažte se nevystavovat vybavení, elektroniku, drahé nářadí nebo sportovní pomůcky. Zatahujte záclony, případně žaluzie, a zavírejte pečlivě dveře, i když jste doma. Snažte se, aby při letmém pohledu přes plot nebylo patrné, kolik věcí „na zpeněžení“ se u vás najde.

„Důležitý je i pořádek okolo chalupy Nejde ani tak o to, mít vyrovnaná polínka, ale spíše o dlouhodobě poházené nářadí, které může zloděj použít k rozbití oken nebo rovnou ukrást. A pokud necháte na zahradě příliš bujet zeleň, poskytnete tím místo k úkrytu i nerušenému obhlédnutí chalupy,“ říká Petr Neuvirt z Tokoz.

  • Nesdílejte příliš

Všeho moc škodí, a o sociálních sítích to platí především. I když máte okruh přátel omezený, informace se snadno může dostat ven. I proto dnešní zloději „loví“ své další oběti online. Zkuste si proto čas na chalupě vychutnat i bez sítí a příliš se nechlubit fotkami vybaveného interiéru nebo tím, že jste si letos dovezli i nabušená elektrokola pro celou rodinu.

Veškeré vybavení striktně zamykejte – na menší věci využijte bezpečnostní bednu nebo zamykací systémy jako X Safety box, který pomůže s uzamčením sportovního vybavení, ale i zahradního traktůrku.

  • Dejte pozor na okna

Zloději nechodí jen dveřmi. Proto byste v rámci zabezpečení neměli zapomínat na okna a okénka. Větrejte, jen pokud jste doma, a bez dozoru nenechávejte ani ventilaci. Zloději jsou velmi zdatní a dokáží využít i sebemenší skulinku. Abyste zamezili pohledu dovnitř, instalujte na sklepní okénka bezpečnostní folii, která zamezí snadnému rozbití. Skvělou vychytávkou jsou také bezpečnostní kličky. Vyplatí se je umístit na okénka v přízemí či ve sklepě.

  • Zabezpečte kůlny a dřevníky

Chalupa, to není jen samotný domek, ale i zahrada, a sní také zahradní domky, kůlny či dřevníky. A i ty jsou předmětem zájmu zlodějů. Co je láká? Zahradní vybavení, nářadí, kola, sezonní výbava – hodnota těchto věcí se vyšplhá na vyšší desítky až stovku tisíc a zloděj je navíc snadno udá v nejbližší zastavárně.

Všechny stavby na zahradě byste měli důkladně zabezpečit – univerzálním pomocníkem jsou petlice a závory doplněné visacím zámkem. Ten by měl odolat i extrémům počasí a běžným zlodějským metodám, jako je vyražení nebo vypáčení.

„Než se vrhneme do instalace odolné petlice a nové závory, je třeba zkontrolovat také samotný podklad. Pokud totiž petlici připevníme na ztrouchnivělá prkna, nebude plnit svou funkci a peníze tak vyhodíme oknem,“ doplňuje Petr Neuvirt.

Tipy na zabezpečení:

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

https://eshop.tokoz.cz/x-safety-box-iii/447-uzamykatelny-mechanismus-x-safety-box-iii-8590714511036.html

Cylindrická vložka Tokoz Pro 400

Vložka Tokoz Pro 400 certifikovaná ve 4. bezpečnostní třídě odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří.

https://eshop.tokoz.cz/oboustranna-s-olivou/826-cylvlozka-tokoz-pro-400-s-olivou-48-30-8590714241438.html

Třmenový zámek

Třmenový zámek je vysoce odolný bezpečnostní zámek certifikováný ve 4. bezpečnostní třídě. Je ideálním řešením pro širokou škálu použití. Bezpečnostní zamykací systém TOKOZ PRO s otočnými stavítky zaručuje, že zámek je chráněn proti hrubému násilí, vrtání a rozbití.

Je odolný v extrémních podmínkách díky prachové a dešťové krytce a všestranně použitelný

pro zabezpečení garážových vrat, přívěsů, kontejnerů, skladových prostor, jízdních kol a motocyklů, ale i nářadí a dalšího.

https://eshop.tokoz.cz/vyhledavani?controller=search&s=t%C5%99menov%C3%BD

Uzamykatelná bezpečnostní závora UZ 240

Bezpečnostní závora certifikovaná v II. třídě odolnosti. Prodloužená ramena zvyšují pevnost uchycení závory. Odolná proti bumpingu a vyhmatání, zvládne i náročné klimatické podmínky.

https://eshop.tokoz.cz/domacnost/561-uzamykatelna-zavora-tokoz-uz-pro-240-8590714545871.html